Двом колишнім нардепам та псевдопосадовиці «ДНР» повідомлено про підозру у держзраді

16 вересня 2022
Двом колишнім нардепам та псевдопосадовиці «ДНР» повідомлено про підозру у держзраді

За процесуального керівництва ювенальних прокурорів Київської обласної прокуратури народному депутату України IV-VII скликань, народному депутату України V-VII скликань і так званому міністру закордонних справ «ДНР» повідомлено про підозру за фактом державної зради і незаконного перетину державного кордону України (ч. 2 ст. 111, ч. 1 ст. 332-2 КК України)

За даними слідства, у лютому 2022 року в супроводі російських військових підозрювані незаконно перетнули державний кордон України. Вони приїхали до села Катюжанка Вишгородського району Київської області, яке на той час перебувало під окупацією збройних сил РФ, для пропаганди «идеи русского мира» серед місцевого населення. Підозрювані закликали жителів Київщини підтримувати окупаційну владу та визнати її легітимність, а також активно роздавали інтерв’ю антиукраїнського характеру представникам ЗМІ країни-агресора.

Крім того, підозрювані відвідали штаб окупантів, що базувався на території сільської школи. Там солдати збройних сил РФ обладнали бойові позиції для військової техніки, зберігали зброю, боєприпаси та пальне. На шкільному стадіоні був їх посадковий майданчик для ворожих гелікоптерів та бойові позиції РСЗВ «Град». Звідти окупанти кожну ніч вели обстріли позицій ЗСУ. Також на території школи були приміщення для допитів громадян України, у тому числі полонених.

Досудове розслідування здійснюється слідчими ГУ СБУ у м. Києві та Київській області за оперативного супроводу 1 відділу Управління контррозвідувальних заходів по боротьбі з тероризмом Департаменту захисту національної державності СБУ.

Примітка: відповідно до ст. 62 Конституції України особа вважається невинуватою у вчиненні злочину і не може бути піддана кримінальному покаранню, доки її вину не буде доведено в законному порядку і встановлено обвинувальним вироком суду.