Наші льотчики вже готуються працювати з дуже цікавою західною технікою – військовий експерт Іван Апаршин розповів, як Україна відстоює незалежність

20 листопада 2022
Наші льотчики вже готуються працювати з дуже цікавою західною технікою – військовий експерт Іван Апаршин розповів, як Україна відстоює незалежність

 

Росія та Україна зализуватимуть рани та ухвалюватимуть рішення – чи йти на компроміс. Але США не вказуватимуть Україні, що робити. Про це заявив на брифінгу президент США Джо Байден. На брифінгу Байдена запитали, що він мав на увазі під словом "компроміс" і чи не є це натяком на "територіальні компроміси". Байден відповів, що "це залежить від українців", а також згадав правило "нічого про Україну без України"

Підготовка України до війни, ефективність західного озброєння та вірогідність компромісів з росією. Про все це  розповів Іван Апаршин, фахівець в галузі безпеки та оборони, генеральний директор Директорату з питань національної безпеки та оборони у 2019-2020 роках.

-Чи готувалася Україна до великої війни?

-Україна, звісно, готувалася. Як і будь-яка країна, яка знає, що поряд знаходиться агресивно налаштований сусід. Інше питання, як ми готувалися. В перші дні війни наші військовослужбовці втримали цей наступ. Вони відстояли Київ, Чернігів, інші території, а також врятували людей. Це вказує на те, що ми готувалися. Якби у нас було більше зброї, ми б готувалися краще. Питання в іншому: чи готувалася Україна як держава до відсічі агресії? Держава Україна до відсічі готувалася, але вважала, що цього не буде ніколи. В цьому була помилка. Тому наші військові віддали життя, щоб на перших етапах стримувати російських фашистів.

- Як сталося, що така потужна військова машина, така велика армія за кілька місяців втратила ініціативу в цій війні?

- Вони розраховували, що прийдуть сюди і їх зустрінуть добровольчі батальйони зі стрілецькою зброєю. Навіть я вважав, що наша ППО не спроможна так довго тримати повітря України. Тому наголошую, що їх зупинила наша українська армія, яка зовсім відрізняється від російської, від радянських стандартів. Окупанти зустріли сучасну армію, модернізовану за стандартами НАТО. Крім цього, звичайні українці з перших днів війни пішли до військкоматів. Охочих було так багато, що на них не вистачало зброї. Але ви ж бачите, що зараз в росії люди не йдуть до військкоматів. Зазначу ще одну причину: українці ніколи б не стали зустрічати фашистів з квітами. Армія, люди та патріотизм — все це зупинило російську федерацію.

-Як би ви оцінили роль західного озброєння? Чи є цей фактор вирішальним?

- Якщо на сьогодні у нас не було б сучасної зброї, яку нам надають країни НАТО та ЄС, нам було б дуже складно. Не критично, але дуже важко. Наскільки я володію інформацією, наші льотчики вже готуються працювати з дуже цікавою технікою, яку нам нададуть західні партнери. Мені здається, це будуть американські винищувачі General Dynamics F-16 Fighting Falcon. При таких обставинах, доцільною моделлю логістичного забезпечення є відмова від зберігання подібної техніки на території України. Також стратегічні підприємства повинні бути спільними з країнами-членами НАТО та знаходитися територіально на їх землях. І тут треба зазначити, що наші військові змогли швидко перенавчитися працювати з надсучасною технікою.

- Назвіть, будь ласка, кілька видів західного озброєння, які нам серйозно допомогли.

- Пам'ятаєте, спочатку були Bayraktar, які нам допомогли. Також, Javelin відіграли свою роль під Києвом. Протиповітряна оборона — ви знаєте про ці системи. Знаєте, як нам все це постачалось? Наприклад, один комплект передавали для ремонту в західні країни, натомість вони нам постачали запасний комплект. Якби два роки тому нам хтось сказав, що українська логістична система буде пов'язана з постачанням озброєння та військової техніки з міста Жешув у Польщі, ми б не повірили в можливість подібного. Але це добре працює на сьогоднішній час. Отже, наша армія і раніше була сучасною. Сьогодні ще й додалася система логістики, і цей спільний проєкт працює чітко. Крім того, з'явилась нова ракета для знищення радіолокаційних станцій. Усюди кажуть, що це могла бути наша атака у Севастополі. А ще нібито недоступний для нас крейсер "Москва". Я колись був на цьому судні, і був впевнений, що його неможливо знищити. А виявилося, що можна. Так було і з фрегатом "Адмірал Макаров". Тобто змінюється все. Україна веде накопичення нових технологій.Вся техніка західного виробництва, яка вироблялася у них до початку війни, вже фактично перевірена у боях з російською технікою. Я впевнений, сьогодні в західних інститутах йде доопрацювання, модернізація. Тому вже скоро ми зможемо побачити удосконалені зразки цієї техніки.

- Тепер щодо російської мобілізації. Чи вдасться путіну знайти необхідну кількість висококваліфікованих спеціалістів, наприклад, пілотів?

- Пам'ятаєте перші дні війни, коли ми бачили в небі російських пілотів? Вони перестали залітати до нас вже через два місяці. Чому? По-перше, протиповітряна оборона почала працювати. По-друге, пілотів знищили. В російській федерації обмежена кількість професійних підготовлених пілотів. Пам'ятаєте, був період, коли ми почали збивати багато літаків? Причина в том, що російські війська використовували менш досвідчених пілотів або взагалі мобілізованих. Пілота неможливо швидко підготувати. Сьогодні вони взагалі не застосовують авіацію, не перетинають лінію фронту.

- Ми підійшли до головного питання. Адміністрація Байдена не зацікавлена змінити державний лад в росії. Але для нас це питання принципове — крах режиму путіна. Як ви це прокоментуєте?

- Вперше в історії України влада, населення та армія є єдиними. У нас 85% населення вважають, що перемога – це повернення усіх наших тимчасово окупованих територій. Також для США наш вихід до кордонів станом на 1991 рік – це правильно та необхідно. Але Сполучені Штати дуже серйозно ставляться до можливих наслідків, тому будуть шукати можливість дипломатичного розв'язання цього питання. Це – єдине, що стримує українське керівництво. Бо є необхідність в ресурсах та озброєнні.

- Тобто військово-технічна допомога є ключовим питанням, яке може примусити Україну піти на компроміси?

- Стара російська техніка практично вся вичерпана, навіть за кордоном. Сьогодні ми отримуємо техніку країн-членів НАТО. Якщо хоча б частково зупинити постачання зразків техніки, ми, звичайно, не програємо війну росії, але будемо вимушені десь зупинитися. І прийняти зовсім інше рішення — переходити до серйозної оборони.

Світлана Гудкова

Джерело Апостроф